De wereld in getallen (2024)

De wereld in getallen

Een rekenmethode van uitgeverij Malmberg voor groep 3 tot en met 8.

De wereld in getallen (1)
  • Preventief
  • Uitdagend
  • Gestructureerd
  • Beleving
  • Digitaal intelligent

Binnen De wereld in getallen is het mogelijk om op 2 manieren te werken: Basis papier en Basis digitaal. Met behulp van drie didactische modellen, het hoofdfasenmodel, het drieslagmodel en het handelingsmodel, brengen jouw observaties snel en scherp de onderwijsbehoeften van alle kinderen aan het licht. Rekenproblemen kunnen zo in de kiem worden gesmoord en worden voorkomen. Tegelijk zijn sterke rekenaars snel in beeld. Daarnaast combineert Malmberg de sterke elementen uit de traditionele en realistische rekendidactiek in één vorm: evenwichtig rekenen. De balans tussen veel oefenen en de verbinding met begrip en realiteit.

De wereld in getallen papier

De wereld in getallen biedt een programma van 36 lesweken dat in 9 blokken van 4 weken is verdeeld. Elk blok telt 3 basisweken en 1 week voor remediëren, herhalen, verrijken, de toets en het rekenwiskundige vraagstuk Eureka. In elke week staat 1 domein centraal. In iedere les staat 1 doel centraal, dat in 2 opeenvolgende lessen wordt geïntroduceerd en geoefend.

Kinderen in groep 3, 4 en 5 hebben elke les de mogelijkheid om de 3-ster opdrachten, het moeilijkste niveau te behalen. Het startniveau is steeds hetzelfde. Vanaf groep 6 bereidt de Wereld in getallen de kinderen voor op het behalen van doelen op Fundamenteel niveau (1F) of Streefniveau (1S). Vanaf groep 7 zijn de werkboeken en de toetsen op het 1F niveau en op het 1S niveau. Er is een gezamenlijke instructie voor alle kinderen. Binnen het F/S-werkboek is er in iedere les de mogelijkheid om voor dat doel de instructie en verwerking op het hogere S niveau te maken.

De wereld in getallen biedt drie momenten om de rekenvaardigheden van elk kind te kunnen beoordelen: de les Test-je aan het eind van elke basisweek, de bloktoets (nog maar 1 toets per blok in tegenstelling tot de vorige versie) en de halfjaarlijkse toets. Daarnaast bevat De wereld in getallen veel tools om je actief en maximaal bij het observeren te ondersteunen. Alles staat in het teken van tijdige signalering, zodat je achterstanden en rekenproblemen bij elk individueel kind zo vroeg mogelijk kunt voorkomen.

De wereld in getallen digitaal

Tijdens iedere les is er een basisdeel waarin de leerkracht een heldere instructie geeft over één leerdoel en daarnaast een gepersonaliseerd deel waarin elk kind een aanbod op maat krijgt door de toepassing van intelligente technologie en middels peiltaken. Het jaarprogramma van De wereld in getallen bestaat uit 9 blokken van 4 weken. De eerste 3 weken zijn basisweken. Elke basisweek staat één domein centraal. Binnen dat domein worden twee lesdoelen aangeboden, na elkaar. In de oneven lessen wordt een doel voor het eerst aangeboden. In de even lessen werken de kinderen verder aan dit doel, soms met een andere benadering of verdieping van de stof. In de derde week van ieder blok wordt altijd een doel uit het domein meten en meetkunde aangeboden.
Op vrijdag maken de kinderen een peiltaak. Op basis van de resultaten van deze taak wordt het programma van de vierde week automatisch samengesteld: remediëren, herhalen of verrijken. Daarnaast zijn er nog de Eurekaweken.

Door de unieke intelligente technologie van Bingel heb je met De wereld in getallen alle ruimte en middelen om elk kind de aandacht en leerstof te geven die het verdient. In het lesonderdeel ’eigen taken’ werkt iedere leerling elke les aan een persoonlijke set oefentaken. Op basis van een analyse van eerdere resultaten zet het systeem elke week voor iedere leerling deze taken klaar. De geavanceerde adaptieve technologie zorgt ervoor dat het lesaanbod optimaal op elk individueel kind wordt afgestemd. En daarnaast stuur jij als leerkracht bij op basis van jouw observaties. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van elaboratieve feedback.

Alsde leerlingen aan het werk zijn, kan de leerkracht de resultaten live volgen in de leerkrachtapplicatie en direct ingrijpen als dat nodig is. Op elk gewenst moment is er een actueel overzicht van de leerresultaten en het beheersingsniveau van het kind of de groep als geheel. Om extra hulp te bieden is de hulpkit beschikbaar. De hulpkit biedt achtergrondinformatie over een leerdoel, een uitgeschreven remediëring, passende hulpmiddelen (zoals een getallenlijn) en extra oefeningen. Toetsen is optioneel en kan via bloktoetsen en halfjaarlijkse toets worden afgenomen.

Snel naar de juiste informatie






Meer voor rekenen

  • De wereld in getallen (7)
    Whitepaper: Rekenvisie van Malmberg

    In deze whitepaper onderbouwt Malmberg hun rekendidactiek zoals dit in De wereld in getallen is toegepast.

    Bekijk

  • De wereld in getallen (8)
    Additionele materialenlijst

    Werkt jouw school met De wereld in getallen, dan vind je hier een overzichtslijst met alle materialen die worden ingezet gekoppeld aan artikelen uit het Heutink assortiment.

    Bekijk

  • De wereld in getallen (9)
    Het Rekenhandboek

    Alle rekenmaterialen van Heutink handig samengevat in één boek. Of het nu gaat om oefenstof, concreet materiaal, spelmateriaal of ontwikkelingsmateriaal.

Momento gratis dashboard en digitale klassenmap

De wereld in getallen (10)

Momento helpt!

Start eenvoudig je lessen en doe je wekelijkse overdracht vanuit één omgeving.

Momento vermindert de werk- en tijdsdruk bij leerkrachten door de planning, dagindeling, leerdoelen, lesmateriaal en de leerresultaten op één digitale plek inzichtelijk te maken.

Lees meer

Zelf ervaren

Showrooms

Alle producten op je gemak bekijken.

Ontmoeten, inspireren en brainstormen in onze showrooms verspreid door het land.

Onze showrooms

De wereld in getallen (11)
De wereld in getallen (2024)

FAQs

Wat is de wereld in getallen? ›

Met De wereld in getallen krijg je een combinatie van gedrukte en digitale middelen. In Basis papier zijn het oude leerlingboek, het bijwerkboek en het plusboek samengebracht in één werkboek voor alle kinderen. Per blok is er dus één werkboek voor alle niveaus.

Wat is het verschil tussen wereld in getallen en pluspunt? ›

Na vijftien of 25 minuten (afhankelijk van de dag) wordt de fase van geleide instructie afgesloten en gaan de leerlingen aan de slag met de zelfstandige verwerking: de taken (De wereld in getallen), de conditietraining (Pluspunt) of de eigen taken (Bingel).

Hoe oud is wereld in getallen? ›

Wereld in getallen (2009)

Hoe oud is wig 5? ›

De wereld in getallen 5 is een populaire rekenmethode die veel wordt gebruikt in het Nederlandse basisonderwijs. De lesmethode is ontwikkeld door Malmberg en biedt een goede mogelijkheid tot het ontwikkelen van rekenvaardigheden aan leerlingen op de basisschool. De methode werd in 2019 uitgegeven.

Wat is het grootste getal van de wereld? ›

Het getal googol een 1 is met 100 nullen. Maar googol is niet het grootste getal. Als je namelijk twee keer googol doet, heb je 2 googol. Het allergrootste getal dat bestaat is 'oneindig', waarvoor het symbool ∞ wordt gebruikt.

Wie heeft het getal 0 uitgevonden? ›

De nul is zowel een cijfer als een getal. De nul als getal ontstaat zo'n 1800 jaar geleden in India. De Indiase wiskundige Brahmagupta schrijft er voor het eerst over in 628 na Christus. In Europa is het de Italiaanse koopman Fibonacci die de Arabische cijfers, inclusief de nul, introduceert.

Waarom pluspunt 4? ›

Pluspunt 4 legt de nadruk op het ontwikkelen van rekenvaardigheden, begrip en inzicht. De methode is populair onder leerkrachten vanwege de duidelijke structuur en opbouw, maar ook vanwege de hoge kwaliteit van lesmaterialen. Met behulp van deze methode leren leerlingen op een efficiënte manier de lesstof.

Wat is hoger s of F niveau? ›

Het referentiekader bestaat uit fundamentele niveaus en streefniveaus. Het fundamentele niveau (1F-niveau) is de basis die zo veel mogelijk leerlingen moeten beheersen. Het streefniveau (1S-niveau) heeft iedereen nodig om in de maatschappij mee te kunnen doen.

Wie heeft getal uitgevonden? ›

Omstreeks 500 na Christus heeft een Indiase geleerde de eerste negen getallen uit het Brahmi-systeem genomen, een symbool O daaraan toegevoegd, en zo de moderne schrijfwijze voor natuurlijke getallen gecreëerd. Wie dit geweest is, is niet bekend en ook weten we niet hoe hij (of zij) op dit lumineuze idee gekomen is.

Hoeveel blokken wereld in getallen? ›

De Wereld in getallen bevat 36 weken lesstof. Deze lesstof is verdeeld over acht blokken van afwisselend vier en vijf weken. De eerste drie of vier weken hiervan zijn bedoeld voor de basisstof. De laatste week is gereserveerd voor remediëring, herhaling en verrijking van de lesstof.

Hoe werkt lijn 3? ›

Lijn 3 is een taal-leesmethode voor groep 3. Met buslijn 3 gaan de kinderen een jaar lang op reis door Leesstad. De buschauffeur Ben Bus vertrekt vanaf het schoolplein en brengt de kinderen langs 12 haltes (12 thema's). Bij iedere halte maken de kinderen kennis met de letters en woorden rondom het thema.

Welke rekenmethoden zijn er? ›

De rekenmethodes
  • Alles telt Q - ThiemeMeulenhof. 'Alles telt Q' is een rekenmethode voor groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs. ...
  • De Wereld in Getallen - Malmberg. 'De Wereld in Getallen' is een preventieve, uitdagende rekendidactiek. ...
  • Getal en Ruimte Junior - Noordhoff. ...
  • Pluspunt - Malmberg. ...
  • Semsom - Zwijsen.

Wat is Rekenroute? ›

Rekenroute is een uitwerking van Passende Perspectieven leerroute 2 en 3 van SLO. Deze leerroutes worden ingezet als Fundamenteel niveau (1F) niet haalbaar blijkt. Het gaat om leerlingen die doorstromen naar het praktijkonderwijs en vmbo-bb of leerlingen met ernstige rekenproblemen.

Wat is rekenen XL? ›

Met RekenXL breng je wiskunde in jouw basisschoolklas. De rekenwiskundige opdrachten dagen de kinderen zelfs zó uit, dat ze het misschien voor het eerst van hun leven willen opgeven. Maar met twee leerkrachtgebonden momenten in de week zorg jij ervoor dat deze kinderen doorzetten en uit hun 'leerkuil' omhoog klimmen.

Wat is de som van alle getallen? ›

Als je 2 getallen bij elkaar optelt dan heet dat in de wiskunde een som. Als we kijken naar 4 + 5, dan zijn 4 en 5 de termen. Als je 2 getallen van elkaar aftrekt dan heet dat in de wiskunde het verschil. Als we kijken naar 12 - 9, dan zijn 12 en 9 de termen.

Wat zijn alle natuurlijke getallen? ›

Natuurlijke getallen

Een natuurlijk getal is een positief en heel getal. Voorbeelden van natuurlijke getallen zijn: 1, 2, 3, 4 en 5, maar ook 1058, 10398 en 195729. Soms wordt 0 ook tot de natuurlijke getallen gerekend, maar dit is niet altijd het geval. Een natuurlijk getal wordt al eeuwenlang gebruikt in rekensommen.

Welke getallen zijn cijfers? ›

Een cijfer is een symbool voor een hoeveelheid. Er zijn tien Arabische cijfers: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9. Een getal is de weergave van een hoeveelheid in cijfers, bijvoorbeeld: 1, 6, 10, 97, 108, 10.899.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 5387

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.